.
Ne možeš vjerovati koliko sranja možeš pronaći na internetu. Mogli bi zaključiti kako je i ovaj tekst jednako sranje, ali vjerujte mi da nije, zato što nisam trener i zato jer vam neću ništa prodavati, samo ću vam reći ono što sam naučila na vlastitom primjeru. Možda se nećemo složiti, ako je to slućaj svakako vas molim iskreno mišljenje o ovome što slijedi.

Ono što sam htjela podijeliti s vama je jedan video na koji sam naletjela neki dan na Internetu, Bog ga blagoslovio. Internet, ne lika na čijem sam kanalu pogledala video.

Kaže ovako “Žene, odmah prestanite raditi ove vježbe za stražnjicu”. Klikbejt samo takav, svaka čast autoru. Ne mogu više pronaći taj video mislim da je išao kao plaćeni Facebook oglas/promocija, prekopala sam mu feed do strininog brata žene, ali jednostavno ga nema.

EDIT: Živote pokopaj me istog momenta, jer targetiralo me preko prokletih piškotki (kolačića) i izbacilo mi ga na feed. Da ne ispadnem serator pogledala sam ga, i to ne samo pogledala već snimila na screen recorder jer je embedan na kretenski način da ga ne možeš prevrtiti a traje, koliko sam uspjela izdržati DVADESET MINUTA. Dvadeset minuta bez da se nazirao kraj, slušala sam kako će sad ona meni reć’ šta je htjela reć’. Nije mi rekla, tako da ne morate gledati video.

U spornom videu, između ostalog curka priča o vježbi koju sve radimo i koja navodno nema smisla. Prema njoj moramo ODMAH prestati raditi dotičnu vježbu jer nećemo dobiti Brazilian bubble butt koju želimo . Objašnjenje – krivo izvodimo pokret i gađamo krivi mišić.

Iskorak i čučanj, s opterećenjem ili bez, smatram vježbom za početnike, osnovnom vježbom za sve koji žele poraditi na donjem dijelu ekstremiteta, u koji spada i guza, jel’. Ono što nam je htjela reć, ali je malo zadramila je to da ne trošimo vrijeme guleći po vježbi koju ne izvodimo pravilno. U videu je kaže da će pokazati pravilan način izvođenja vježbe, ali nisam izdržala do njih jer sam umrla od dosade, i dodatno elaborirala kako se to nikako ne treba raditi jer umjesto targetiranja mišića gluteusa (dalje u tekstu zvat ćemo ga jednostavno – guza ili guze), većinu vježbe nosi kvadriceps ili bedro.

I pazi sad, citiram – naša će bedra iz tog razloga izgledati disproporcionalno i nećemo imati ženstvenu figuru iz snova koju smo tako dugo sanjale.
DA FQ? Ne ulazim u loš copy koji je trebao biti misao vodilja cijele priče, ali ti ozbiljno meni tvrdiš kako ću treniranjem čučnjeva izdeformirati bedra?
Hmm kay.

Dragi moj Internet treneru, molim te da pogledaš ovu sliku dolje pa mi objasniš kako će to izgledati kada i ako moje dupe bude poput Kiminog (ha-ha-ha), a noge kao kokošji papci.

Možda je Internet trener pametan kakav je shvatio koji je najveći strah svake druge cure s kojom sam se susrela u teretani, a to je da se ne “zbildaju”. Da im noge ne izgledaju kao Arnoldove I’ll be back, i da ne budu previše mišićave.

Gurl, da bi postigla takvu muskulaturu potrebno je puno previše odricanja, puno previše vremena u teretani, puno previše hrane i puno previše treninga pod stručnim vodstvom s jasno određenim ciljem.
Tvoj pilates ili kružni trening dva puta tjedno čak i uz kombinaciju s proteinskim whey shake-om neće te zbildati. Možeš mi slobodno vjerovati, vježbam više od 15 godina, a velike težine i opterećenja kombiniram posljednjih šest godina.

Ne izgledam kao Arnold, bar se nadam.

Zašto, dragi Internet treneru da prestanemo raditi vježbu kojom gradimo najveći mišić nogu, kvadriceps koji daje onu lijepu sexy liniju sa strane boka. Kako reci deder, kako da riješimo unutrašnji dio bedra koji sam svima plahuta kao zastava na vrhu kninske tvrđave petog kolovoza. Kad si već tako pametan, daj reci.

Curke, hajmo ovo rastaviti na proste faktore. Imamo noge, pileće papke ovako kako ima Kim. Onda na kraju tih nogu imamo guzu, ovako kao Kim ili kako god već imamo nije bitno. Dakle naše noge su stalak, osnova i baza za guzu. Kako ćemo dobiti da guza izgleda dobro ako smo zanemarile osnovu?
Možda da oponašamo naše političare, pa kao lako ćemo, nitko neće skužit da smo sve izgradili na temelju od flis papira.

Sad ozbiljno, reći ću vam kako znam da se guza sastoji od tri mišića koja nikako ne možeš raditi odjednom već svaki pojedinačno. Aktiviranje mišića nije za glupane, moraš znati što stišćeš i kako stišćeš.

Također ZNAM da je izvođenje čučnjeva nije jamstvo za dobro dupe. Guzicu možeš izgraditi i pilates vježbama ili bez ikakvih težina, ali isto tako mišići se vrlo brzo “nauče” i moraš ih stalno šokirati drugačijim treningom ili intenzitetima.

Vi koje ste mlađe od mene, znam da ste svjesne kako se s godinama koža opusti. Ono što je bilo napeto oko mišića, kakvih takvih, se dodatno opusti i otkrije prljavu istinu, a to je da izgledaš ko mlohava ćuna. Nemoj srat’ da te nije briga, prvog šestog svaku žensku oko mene smeta ista stvar.

Možete birati da liniju dovodite u red dijetama ili restriktivnim prehrambenim navikama, ali to nije održivo. Nakon trideset i pete godine metabolizam će usporiti i bit ćete primorane unositi sve manje i manje hrane da biste postigle isti izgled tijela na koji ste navikle. Koža sapeta samo oko kosti, bez izgrađenog mišića izgledat će mlitavo i umorno, a cijeli dojam je duplo lošiji.

Treniranje mišića nogu radim uvijek podjednako. Jednako pažnje posvećujem listovima, kvadricepsu, zadnjoj loži i skupini gluteusa. Sve mi je jednako bitno jer želim da skladno izgleda i prati ukupni dojam moje građe tijela.
Iz tog razloga stvarno ne volim pričati o izolacijskim vježbama. Zaista vjerujem kako takvo što ne postoji, objasnit ću vam na primjeru ovih iskoraka i čučnjeva.

Labava postura tijela uzrokovana slabim održavanjem uvijek zanemarenih leđnih mišića i naravno trbušnjaka, onemogućit će vam pravilno izvođenje čak i običnog iskoraka. Ukratko, gubit ćete ravnotežu i boljeti će vas zglobovi dok izvodite iskorak, ako prije toga niste učvrstile core. Do tog sam zaključka došla sasvim slučajno kad sam kao sivonja pokušala izvoditi vježbe koje sam prije trudnoće mogla bez problema, bez da sam osnažila od trudnoće oslabljeni trbušni zid.

Slabi kvadricepsi značit će da nikada neće moći pristupiti većim opterećenjima, koje smatram da su stvarno potrebni kako bi izgradile veću guzu. Ma zaboravite na šipku ako vam je to hard core, ali na vlastitom primjeru vam mogu potvrditi kako nikakve vježbe osim donkey kicka ili slično nećete moći raditi. Želimo da je guza veća, lijepo oblikovana, a ne plosnata isušena smokva. Zato, Internet trener nek ide spati a mi idemo raditi iskorake i čučnjeve.

Ovdje možemo pričati o različitim ciljevima , tj. onome što želimo postići. Ja osobno želim svoju guzu podići i prirodno povećati jer imam za to genetske predispozicije. Moguće je isto postići i kod nekoga tko nema Bogom dane preduvjete, ali taj će se morati više potruditi. Isto kao ću se ja morati više potruditi skinuti salo s trbuha, jer se teško kontroliram s hranom, a prirodno sam mesnati tip. Nije nemoguće, već je malo teže.

Ako želite,  jer sigurna sam da ste to već sve negjde vidjele, pokazati ću vam nekoliko svojih favorita za unutrašnji dio bedra i za kvadricepse. Zatim i nekoliko “izolacijskih” vježbi samo za guzu, onaj dio ispod koji je najteže pogoditi, a koje često radim. Neke su vježbe s opterećenjem, a neke killer vježbe samo s težinom tijela. Bez obzira na sve, kvadricepsu i ispravnom izvođenju čučnja i iskoraka se moramo posvetiti jednako kao i bilo kojoj drugoj vježbi.

Stalno istražujem različite vježbe i kombiniram treninge, imam svega na lageru, samo pitajte.

Love, Margot.