Prije neki tjedan prisiljene kišom koja je trajala brat bratu mjesec dana, otkrile smo odličnu igru koja zadovoljava, pazi sad, mene i nju. Svemir je odlučio biti blagonaklon prema našoj ideji i zaokupio Rudija u slaganju kompozicije autića od balkona do ulaznih vrata, što je otprilike trajalo oko kilometar i pol sati. Objasniti ću vam ukratko o čemu se radi, vrlo je zabavno, maštovito i u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Trebati će vam:

  1. Dijete iznad 4 godine, jedan komad do dva jer inače svađa
  2. Velika ili srednja ploha za LEGO, jedan komad
  3. LEGO kocke koje do sada nisu završile u usisavaču, koliko hoćeš
  4. Krpa/plahta i stolice za kulisu/pozadinu
  5. Stol za postavljanje seta (najbolje u istoj boji kao i pozadina, ali nema veze i ako nije)
  6. Selotejp traka, najbolje pik traka (ona žuta papirnata)
  7. Stalak/držač za mobitel
  8. Mobitel sa instaliranom aplikacijom StopMotion
  9. Punjač za mobitel jer nećete moći dijete odvojiti od ovoga najmanje sat vremena.

Priča. Ili kako bi Joe Šimunić rekao

Prič. Treba ti dobar prič. Smislite neku priču koju želite ispričati „gledateljima“, i budite maksimalno ozbiljni kod inzisitranja na priči. Cvita vrlo često želi preskočiti takve formalnosti, ali ne dopuštam.  Nije bitno što će gledatelji biti baka, dida ili brat, mora se osjetiti doza bitnosti da bi stvar izgledala smisleno. Neka je dijete ispriča, u kratkim crtama samo ono što želi da figurice rade ili kako da se ponašaju. Sada vi kao roditelj možete pomoći da popunite „rupe“ u priči, tako da video na kraju lijepo teče i ima smisla. Ovo je sve što morate raditi, kunem se. Nakon smišljanja priče možete sjesti na kauč i čitati knjigu sat vremena ili buljiti u mob.

Set i kompozicija

Razmislite o prostoru u kojem ima puno svijetla, dnevnog ili još bolje umjetnog jer onda možemo bolje kontrolirati scenu. Postavite set koji se sastoji od LEGO ploče sa izgrađenom scenografijom na neku čvrstu podlogu  – stol/stolicu/policu/pod. Set može biti bilo što, ali koristimo upravo LEGO jer kulise, tj. scenografija ostaje na mjestu  prilikom igre i može se jednostavno izgraditi.

Zatim pokušajte naći nešto što će vam odglumiti pozadinu, neka to bude plahta ili krpa ili jednostavno set približite zidu. Nama to savršeno dobro odglumi jedna deka na onome dijelu koji nije zaflekan kečapom, prebačena preko naslona stolice. Podloga bi bilo idealno da je iste boje kao i pozadina, ali to zapravo nije toliko bitno, ovo je samo igra.

Bitniji je prič od propsa. Za kraj, učvrstite set ljepljivom pik trakom za podlogu da se ne može pomaknuti i pripazite da vam traka ne uđe u kadar.

Mobitel uštekajte na punjač i postavite na stalak koji ćete isto učvrstiti ljepljivom trakom.  Prije toga skinite aplikaciju STOP MOTION.

Dosadne (bitne) tehničke stvari

Kada pokrenete app, možete birati postavke kako će se video snimati. Mi uopće ne diramo tvorničke postavke osim oznake FPS i transparency. Oznaka FPS (frames per second) laički objašnjena je koliko fotkica u sekundi vaš filmić na kraju prikaže u formi videa. Što je oznaka FPS veća toj je filmić brži/kraći i potrebno je napraviti više slikica.  Ovo znači da morate raditi veće/duže pokrete figurica na ploči u suprotnom dobijete nervozan feeling videa.  Ja uvijek ostavim na oko 5 FPS (frames per second) što bude sasvim u redu. Program će automatski pokazati koliko će konačno biti dugačak filmić prilikom odabira određene FPS vrijenosti (npr. za 5 FPS dobiti ćemo video od osam sekundi i sl.)

Potrebno je samo misliti na jednu stvar- što sitniji pokreti figurica na ploči, priča je fluidnija i ugodnija za gledati.

Tijekom izrade videa filmić možete pregledati da vidite kako priča teče, i treba li što izmjeniti. Jedino na što morate obratiti pozornost je da ne pomakete stalak ili set sa mjesta. Tijekom snimanja možete uvijek izbrisati određenu fotku ako slučajno uleti prstić u kadar ili ako se mob pomaknuo.

Kada ste zadovljni sa rezultatom odaberete export video i spremite na vaš mobitel. Ako želite sve vidjeti u real life doživljaju, evo i video tutorijal.  Totalno smo level up.

Pusa, Cvita & Margot.