Naslov će biti dovoljan da objasni o čemu ću vam danas pisati. Trebala sam ovaj tekst već odavno natipkati, ali očito me nešto trebalo natjerati na to. To nešto su zadnje, u mojoj ladici trideset i osme jubilarne tajice za trening. Mislim da sada možemo zajedno zaključiti kako je moj problem postao vaš alamanah za kupnju opreme za trening.

Kako odabrati tajice?

Guzica. To je problem. I bokovi. Guzica i bokovi i tajice sa premalo elastina, ili krive vrste elastina ako je to uopće fizički moguće. Nisam stručnjak za teksture i tehnološko objašnjavanje elastina u tajicama, ali mogu vam sa sigurnošću reći koje valjaju, a koje su loše. Guzice mi.

Definitivno najbolje tajice koje imam, zapravo one kojima je omjer godina starosti i zadržane kvalitete na još uvijek zavidnoj razini – Nike Dri Fit. Kupujem ih u outletu u Sv. Križu, tako da obično uzimam van sezone ili ljeto za zimu, zima za ljeto. Stvarno nije bitno jer ih imam dovoljno za rotiranje, a zaista su jako kvalitetne. Sa njihovim printanim tajicama nisam prezadovoljna samo radi pasice, koja je prečvrsta i preuska pa mi se urezuje u struk. Ne volim kada izgledam sve normalno, pa onda safalada. Ako naletite na koje da imaju široku pasicu, svakako ih uzmite jer je materijal kvalitetan. However,  očito da ih više neću kupovati u outletu, jer ako je vjerovati portalu 24 sata, dućan ne radi od 13. veljače 2019. Baš dandy.

Druge po redu po kvaliteti su Zoe Leggings, naš brand koji izgleda i zvuči svjetski. Fotografije na web shopu napravljene su tako da mogu bez problema odlučiti koju vrstu tajica želim, sve se lijepo vidi i curke koje ih nose nisu kost i koža, pimpek Joža. Obavezno pročekiram akcije na  web shopu jer često imaju nešto na rasprodaji pa ispadne povoljnije nego u dućanima. Imam četiri komada njihovih tajica i mogu reći da sam prilično zadovoljna i da su uz bok ovim NIKE-ovim, samo još mora proći neko vrijeme da vidimo elastično rastegnuće vs. vremensko otegnuće. Vrijeme kroz zadržavanje kvalitete, valjda vam je jasno jel’te. Zadnje koje sam kupila su ove roze iz Heart kolekcije koje su me oduševile materijalom i finoćom.

Printane, pamučne ili tehnološki hardcore – koje uzeti?

Mislim da ovdje morate odlučiti što želite od svojih tajica i kojim se sportom želite baviti. Dati ću vam primjer. Trkačice će radije birati čvrste dry fit ili kompresijske materijale jer umanjuju stres od poskakivanja prilikom odbijanja od površine. Laički, ne trese se guzica dok trčiš.  Takve tajice imaju gotovo svi mainsteram proizvođači, a možete ih naći čak i u LIDL-u i u H&M-u.

Pamučne tajice su jako udobne, ne stišću i daju veliku slobodu pokreta, međutim i one moraju imati malo elastina jer će potpuno pamučne tajice izgledati kao dimije nakon svakog treninga. Ili će svi u grupi i teretani imati pregled vašeg donjeg rublja nakon nekog vremena. Ja imam jedne NIKE pamučne tajice. taman sa toliko elastina da se ni nakon pet godina nisu rastegnule za baciti.

Mnogi ne vole tajice izvedene od printanih materijala, ali meni su vrlo udobne. Printane tajice radi tankog prozračnog materijala daju slabiji dojam stiskanja, tj. kompresije, što je upravo i razlog zašto ih preferiram. Koristim ih za proljetno i jesenje vrijeme kada treniram vani, a temperature još nisu za kratke hlačice.

Printane tajice iz ZOE kolekcije nisam vam ovdje pokazala, jer su mi taman bile u mašini, ali su napravljene  baš po mojoj mjeri.  Imaju široku pasicu, duboke su,  nisu prozirne i idealne su za ljetni trening jer koža jako diše ispod njih.

Doslovno se osjeti znoj na površini materijala, koji nestaje u dodiru sa zrakom.  U videu koji slijedi možete vidjeti prema kojim kriterijima biram tajice, te koje sve vrste i proizvođače imam.

https://youtu.be/Cs7uAuXGnac

Ostala oprema za trening

Premda doma imamo gotovu cijelu teretanu, uvijek biram vježbanje – u teretani. Treba mi vrijeme izvan kuće, fokus na trening i djeca koja se ne penju na mene dok izvodim vježbe.

Tijekom vježbanja uvijek koristim elastične gume za trening, imam ih nekoliko vrsta i svakom mogu napraviti nekoliko vježbi različitih mišićnih skupina. Široku malu čvrstu gumu koristim za aktivaciju mišića kada radim treninge donjeg dijela tijela. Aktivacija, ili priprema mišića je jako bitna posebice kod ove mišićne skupine.

Zamislite gluteus maksimus (dupe) i kvadriceps (bedro) kao dva ogromna dinosaura. Dvije velike, glupe zvijeri koje trebate prije treninga sa opterećenjem dobro išamarati i pokrenuti kako bi mogle pokazati svoju pravu snagu. I zapamtite – uvijek stisnite guzu kad zaključate položaj.

Squeeze ’em coconuts.

zagrijavanje sa gumom prije treninga nogu

Dugačku ekstra čvrstu gumu sa ručkama i običnu vulgaris plosnatu jednako tako koristim ih i za sve tri mišićne skupine ramenog pojasa, mišiće ruku i leđa. Vjerujte mi kada vam kažem kako su rastezljive gume puno bolja opcija od naprimjer bućica.

Trik je u tome da elastična guma stvara otpor prilikom skupljanja i istezanja mišića, zapravo mišić je konstantno napet i mora pružati otpor u oba smjera kretanja gume. Dupla efikasnost izvođenja vježbe, dok sa bućicama češće mlataramo prema dolje ili pustimo da padnu od težine.

Elastične gume zauzimaju vrlo malo mjesta i možete ih nositi svugdje sa sobom. Do sada nisam našla elastičnu gumu sa kojom sam zadovoljna. Nikako nemojte kupovati tanke Atleticore gume jer su grozne i pucaju. Trenutno imam jednu zelenu Kylin sport srednje jaku elastičnu gumu, ali nisam ni sa njom zadovoljna. Tijekom vježbanja se frče  i okreće, tako da mi se zarezuje u bedra. Pronašla sam jednu koja bi mogla biti dobra, barem prema onome kako izgleda na slikama, koja se može naručiti kod fitness trenerice Martine Boss. 

Mali utezi za ruke i noge

Ne znam koje je profi ime za ove utege, zovem ih zglobni uteg za ruke/noge. Ovi utezi su super opcije također kod aktivacije mišića, ali i kada radite opciju manje težine/više ponavljanja. Ili kada gađate određeno “mjesto” na tijelu. Vrlo je nezahvalno pričati o vježbama koje izoliraju određeni mišić, jer to zapravo nije točno. Za izvođenje bilo koje vježbe, uvijek nesvjesno koristimo i neki drugi mišić.

Međutim postoje vježbice koje izgledaju bedasto i kojima možete gađati naprimjer onaj užasan dio ispod guzice koji nam svima visi. Kod te vježbe super dođu ovi mali utezi i dobro je da ih vaša teretana ima, ili ih jednostavno nabavite sami.  Vježbu za onaj dio ispod guzice ću vam pokazati u zasebnom blog postu, jer moram snimiti za pravilan prikaz.

Volim se gibat’, gibat’

Glazba. Meni je glazba jako bitan element u treniranju. Ona me pokreće i motivira na trening, doslovno znam poletjeti ako složim pravu play listu. Onda iz mene izađe ona kučka iz teretane, i fokus je na hiljadu. Isprobala sam tristo aplikacija, od one klasične iPhone-ove glazbene knjižnice kojom glazbu upoloadaš putem desktop programa koji se automatski upgrejda svaki treći put, pa moraš na YouTube pola sata gledati tutorijal kako importirati pjesme. What the hell is that?

Nakon toga sam isprobala sto i jednu app za BESPLATNO slušanje glazbe.

Znate što ću vam reći? Nisu besplatne. Naplaćuju horor tarifu sa reklamama u uho ili gledanjem neke agresivne pucačine dok ne istekne 30 sekundi pa tek onda možeš stisnuti X. Ako vam se baš hoće potražite Player GR na iOS App store. tu sam zadnju imala. Nije loša, ali sve ovo gore – told ya.

Kada vježbate tako dugo kao ja i tako često kao ja, ovakve male glupe stvari iritiraju do besvjesti. Neki dan sam pokleknula i pretplatila se na prokleti Deezer premda sam se mjesecima opirala. Pa neću valjda plaćati sedamdeset kuna mjesečno da slušam glazbu?! Očito hoću, jer sve je drugo nemoguće iritantno.

Shakeri i slušalice

Sluške sam nakon duge i teške borbe sa hrvatskim on-line shopovima našla u Linksu, zovu se Anker Soundbuds Slim. Super su, lagane, jake i dugo im traje baterija. Imaju nekakav šašavi prihvat na unutarnji dio uške pa nisu teške i ne ispadaju čak ni prilikom skakanja. Udaljenost koju pokrivaju je nekih 20 metara, nakon čega počnu gubiti signal. Dovoljno da panično tražim na kojem sam zadnjem mjestu u teretani ostavila mobitel.

Što se tiče shakera, tu smo u velikoj borbi. Stalno ih gubim, ili gubim čepove i poklopce. Najčešće mi se dogodi da shaker ostavim neopran nakon proteina jedno dva, tri dana nakon čega se toliko usmrdi da ga jedino mogu baciti. Iz tog razloga prebacila sam se na ovu inox varijantu koja ne upija mirise tekućina. Nabavila sam je u on-line shopu www.happy-tree.hr , kolekcija PURA . U videu sam navela krivu veličinu, moja boca je zapravo 650ml.

Osim ove boce, sličnu možete nabaviti i u ZOE web shopu, izgleda mrak i malo je manje zapremnine, 500ml. Chilly boca dolazi u bijeloj i crnoj boji, napravljena je od inoxa te drži temperaturu kao i moja Pura.

Patike i pertle

Tenisice uvijek kupujem u outletu, Sv. Križ Začretje. Prvo obiđem New Balance jer je iz nekog razloga baš taj dućan najgori hell hole, i ima odlične modele po jako niskim cijenama. Ako tamo ništa ne nađem, skrenem u NIKE, pa tek onda u Adidas. Uglavnom uvijek nađem u Nike-u, jer Adidas često ima idiotski preskupe modele. Čak i na sniženju. Zadnje, ove koje vidite gore na fotografiji kupila sam u New Balance-u i koštale su 290,00kn.

To. Te. Ja. Pitam.

Uvijek tražim model tenisica za trening u teretani, a ako toga nema po cijeni do 400 kn, zadovoljim se modelom za trčanje. Velika sam škrtica za plaćanje tenisica za trening, premda provodim u njima minimalno 24 sata mjesečno. Još jedna logična stvar kod mene, nema me internet.

To bi bilo sve što se tiče opreme koju koristim,  bar za ovaj put jer već vidim da sam smorila po svim pravilima pisanja blog posta. I još moram smisliti ključnu riječ, a već vidim da ću samo objaviti bez da to napravim. Nikada blogera od mene.

Love, Margot.