Curke, kreće mjesec prosinac. Na što vas to asocira, prosinac? Hoćemo li biti politički korektne pa preskočiti lampice, vijence, obitelj ispod bora. To se podrazumijeva da će biti. Čega će još biti, a prijatelja neće? Biti će prežderavanja i previše svega u svim oblicima, je dok ovo tipkam prosinac službeno još nije pustio svoje pipke po našim novčanicima i trapke još uvijek možemo zakopčati. Međutim čini mi se da hype svake godine krene tjedan dana ranije. Zapravo stalno je neki hype. Idemo sa plaže i koktela na lišće, čaj i rukavi čupavih vesti preko zapešća i onda hop lampice i vijenci.

Mi ćemo ubrzo krenuti sa obilaženjem Adventa u Zagrebu, kojeg iskreno obožavam. Stvarno volim taj duh koji se širi gradom, hladnoća u kombinaciji sa toplim kuhanim vinom. Kobase u toplom pecivu i promrzli prsti. Svake godine doda se neki novi venue kojeg ne uspijemo obići, čitam da se ove godine pridužuju lokacije Maksimir i Zološki vrt. Nisam hejter, stvarno volim.

Moja podvojena ličnost

Ne volim hype koji se stvara sa Božićem, recimo naprimjer uređenje doma. Mislim da moja podvojena ličnost ima problema sa tim i adventski vijenac prođe najgore. Stvarno nisam talentirana za ukrašavanje bilo čega,  a za vijenac sam ziher da bi zasrala.  Krenem po dućanima tražiti neku pristojnu opciju i naravno onaj koji mi se svidi 400kn. Ma nećeš razbojniče, znaš da mogu jedne papke za to kupiti?! Pogledam i najmanje tri DIY-a pa krenem, ali zapnem na prvoj stepenici kad krenu grančice iz X, sprej iz Y, traka iz Z. Mater za to nema vremena, pa na kraju kupim onaj vijenac od 400kn koji je u međuvremenu snižen na 200 jer je prva adventska nedjelja već iza nas.  Ili završimo na tanjuru sa četiri svijeće iz Pepca, i nekim grančicama koje dodam sa bora. Moja podvojena ličnost to ne može podnjeti. Ona želi lijepi vijenac tri dana prije prve adventske nedjelje. I još jedan za vrata.

Zašto Melania škilji?

Kad pređemo sa tih sitnica na poklone počne mi se stezati grlo i suzavati zjenice.  Kunem se, izgledam kao Melania Trump  što me dovelo do zaključka kako ona škilji jer pokušava dokučiti što kupiti Donaldu za Božić jerbo Donald ima cijeli svijet. Ove godine meni za pod bor će biti registracija i tehnički za auto. Taman božićnica, akumulirana moja i njegova pa smo zapravo na nuli. Prošli vikend bili smo na predstavi „Božićna Priča“ u ZKL-u. Predstava je klasificirana kao 3+, premda uvjeravam vas da to nije. Mislim da su se dobrano preračunali, i da bi trebala biti minimalno 4+ jer neki izrazi su jednostavno preveliki da bi ih tako maleni razumijeli. Inače predstava je super, lutke i scenografija vrhunska, a priča klasična ona o nadrkanom starcu koji mrzi Božić.

Sveti Nikola je kriv za sve

Kada smo ušli u predvorje kazališta, nešto mi je gadno smrdilo na prijevaru. Pun prostor klinaca mlađih od tri godine, slatki su bili onako mali i uređeni za izlazak gegaju se lijevo-desno. Priznajem da sam se zločesto smješkala jer Rudi nije sa nama, i bilo mi je žao jer su svi tako slatki. Podvojena ličnost, kažem vam. Kako je predstava krenula tako nismo ništa čuli. Šuškačice, one curke koje stoje sa strane i govore šššš, ššššš! imale su pune ruke posla. Bez obzira na njihov trud, ništa pod milim Bogom  se nije čulo jer su klinci su plakali, skakali i pričali. Nije ovo bilo klasičan trenutak nemirne djece u kazalištu, ovo je bilo trenutak roditelja koji su doveli djecu da vide Svetog Nikolu prvog prosinca. Jedan dječak sa didom i bakom tri mjesta od nas je doslovno plakao od straha, ali nije se izlazilo van jer će Sveti Nikola doći sa njihovim poklonima na kraju. Histerija kakve nema, jedno od najglupljih iskustava u mojem odraslom životu. Neću više nabrajati primjere, ali bilo je najmanje deset situacija oko mene gdje je trebalo sa klincima izaći sa predstave.

Mater hejter

Što ste vi dobivali za Svetog Nikolu? Mi obično ono što stane u čizmicu. Čokoladicu ili neku stvarčicu, čarape. Od moje mame, iz razloga što ne vidi djecu pola godine pufastu majicu ili neke luđački neupotrebljive šlape. Ovaj Sveti Nikola dijelio je Legiće, maxi pakiranje, vrećice iz raznih dućana i to je trajalo i trajalo. Zašto nismo izbjegle tu cijelu šaradu? Zato jer objasnite mi, kako da izbjegnemo lika u crvenom odijelu koji uđe na pozornicu i viče Djecoo, tko je bio dobar?  Nikako, čekali smo da nas prozovu i da dođemo po naš smoki i bilježnicu za crtanje. Nisam hejter, ali ovako nešto hejtam. Mrzite me ako hoćete jer sam to rekla, to je moje mišljenje i ono kaže da smo malo previše zabrazdili u nepotrebno.

Supermarket dobrote

Hrvoje i ja smo se dogovorili kako nećemo jedno drugome kupovati poklone za Božić. Umjesto novaca koje bi potrošili na poklone odaberemo neku humanitarnu akciju pa tamo uplatimo. Zadnja dva puta kupili smo jedan od artikala iz Supermarketa dobrote misije Mali dom u Africi. Znam kako je to gotovo isto kao i klasična donacija, ali ovo je tako slatko napravljeno da jednostavno morate kupiti nešto. Ove godine smo se dogovorili da on meni kupi spužvasti madrac, ja ću njemu kozu. Zvuči kinky, but it’s not. Bacite oko ovdje, njima će sigurno dobro doći i sigurno nije nepotrebno.

Love, Margot