Sjede tri mame na klupici u parku i gledaju klince kako se igraju. Nisu istog uzrasta, ali čini se da su jedno drugome od uha do uha. I tako krene prva s pričom. Jedva čekam da moja mala počne hodati, već sam izludila od konstantnog natezanja. Joj, šta ti je, čekaj da krene hodati pa da moraš trčati lijevo-desno. A treća mudro šuti i gleda ispred. Zna ona što je to i kako funkcioniraju bebačke faze. Stalno čekaš neki sveti gral da se dogodi. Onda će biti lakše, govoriš si. Hoće vraga.

On je velik

Nama se upravo dešava faza da je on velik. Ima 94 centimetra, mangup je i prokleto sladak. Dakle, svako jutro kad se ustane odmah mora nešto jesti, što je prilično legit jer spava od sedam nula-nula navečer. Isto se dešava i kada se vrati iz vrtića, moramo odmah smišljati neki snack. On je odrastao i premda ne zna beknuti ništa osim duda, di je i tu je, on je velik. Veliki drama queen koji ne želi da ga se hrani. Okreće glavu, gura žlicu i viče odrešito i piskutavo NE.  Neki dan sam im napravila krem juhu od tikvica koju sam već vidjela po zidu i what not, i mislim si nećeš, razbojniče. Nisam ga stavila u hranilicu, i  dobro da nisam jer ne bih bila shvatila što ga točno ždere. Ustao se sa stolice, odjurio u jedan ćošak ispod galerije i tulio tamo kao da sam ga u kaznu poslala. Trebala sam biti nemajka i fotkati da vidite koliko je to slatko bilo. Dramio je dok mu nisam donijela zdjelicu i žlicu da sam jede. Juhe je bilo svugdje.

Tada sam shvatila sa sam mama jednog odraslog patuljčića i jedne djevojčice koja će uskoro u školu. Možeš li ti vjerovati da sam ja mater nekome tko ide u školu i tko zna sam jesti? Sljedeća će faza biti da sjedimo na kupici u parku, nas troje  i svaki ima svoj Frutek. On voli žitarice i voće, ona voće i jogurt, a ja imam Frutek za odrasle, znate već na koji mislim. Kad si bolje razmislim, sad ću predvečer po jedan Frutek u onim vrećicama s čepom pa nek’  to proba razmazivati po stanu. Kojom brzinom ih posrče, čisto sumnjam.

#mater style

Mi smo odrastajući na Hvaru, ali vjerujem da je tako bilo i u Zagrebu, imali samo Frutek kašice. I one sokove u tetrapaku, sjećate se s rođendana? Moja mama je uvijek bila praktičar, i kašice smo uredno jeli jednako koliko i one napravljene od svježeg voća. Radila je dvokratno u turističkom sektoru i miksanje svježe kašice nije uvijek bila opcija. Nazovite to lijenošću ili kako hoćete, ja to zovem biti praktičan. To je #mater stil koji sam naučila od svoje mame i radim isto sa svojom djecom. Zašto ne bih kada znam da kašica nema dodanog šećera, već samo žitarice, voće, pravi jogurt i C vitamin.

Drago da je brend još uvijek s nama, ovaj put pametno upgrejdan za djecu koja su premala, ali i preodrasla pa ih ne smiju mame hraniti. Stvarno se nadam da će biti prisutan i za njihovu djecu, pa da zaokružimo tu priču s cuganjem na klupici.

Love, Margot

U suradnji s tvrtkom Fructal.
Foto: Anže Mulec