Mrzim solo vikende, kad sam od petka popodne do nedjelje popodne sama sa djecom. Razina energije koju potrošim u to vrijeme mogla bi pogoniti četverokatnicu i još bi ostalo sastrane. Nije da imam energije toliko, nego toliko potrošim i JEDINA stvar koja me drži na pozitivnoj strani ponora je smišljanje kako ću to naplatit mužu kad JA budem išla na neki vikend.

Update: to se nikad ne dogodi.

“I would be willing, yes glad, to see a battle every day during my life”

Biti bez plana na takav vikend ravno je samoubojstvu, tupim nožem i na suho.  Uglavnom isplaniram svaki trenutak dana  kao general Custer pred indijancima,  nema društvenih mreža, telke, normalnog ručka, kava ne-do-ti-Bog. Iako znam da su moje supermama mogućnosti umanjene za dvije odrasle ruke,  ja sam prava mater i JA ne pomičem raspored djeci, jer petkom ide komplet pranje. Komplet mokra kupaona i komplet slom živaca.  Vadim malog iz kadice dok vrišti jer ga Cvita zalijeva vodom po glavi, jer sam ja otišla piškiti.

Naučeno: trpi, nemoj pišat dok tuširaš solo dvoje djece

Moja sestra kaže da sam nespodobna hendlati dvoje djece sama i kako uvijek moram imati pomoćnika. Volim takve izjave. Da okej, nesposobna sam, ali se ovako bar mogu zaletiti na zahod bez da žicam random lika na stolu pored, oprostite gospon, možete li pripaziti da ova djevojčica ne iskopa oko ovom malenom dječaku u kolicima. Hvala vam baš ste ljubazni. Što se tiče ovih zabrinutih oko mene ne volim samo kad je netko veća majka od mene, a da nije majka. Jel kužiš šta hoću reć? Ne obazirem na izjave od onih koji nemaju djecu o tome kako i koliko sam sposobna mater, nešto kao šofer u tramvaju kad mu vičeš da ti otvori vrata tri metra od stanice. Sorry, cant hear ya, vrt, vrt onaj mali volan u tramvaju.

Bulletproof plan

Mislila sam da će to biti baš dobra ideja,  sleepover, pojest ćemo ručak, malo ćakulati navečer na kauču i djeca će se družiti. Otkada sam postala mama moj mozak misli jedno, a život kaže drugo. Koliko ću još puta napraviti istu grešku, samo nebo zna. Ne kažem da je bila greška pozvati Evu i Luku da prespavaju nego što smo nas dvije odlučile ostvariti fizički nemoguć plan unutar samo dvanaest sati.  Mozgovno bila je to super ideja, izvedbeno jako loše. Sva sreća da se dovoljno dugo dopisujemo da se nije začudila kad je otvorila frižider u kojem nije bilo ništa što bi mogle dati djeci za doručak.  I tako ja čekam na parkingu da se otvori Lidl jer smo budne od 6 i u trbusima nam je već podne, a ona doma čuva djecu. Bezobrazno razmišljam imam li vremena da odem na kavu, ali ipak odustajem od te ideje.  Došla sam doma, djeca presvučena i kreveti napravljeni.

Znači takav je feeling kad imaš ženu doma. Kućnu pomoćnicu.

Taj vikend bio je prvi sunčani nakon cijele vječnosti sivila i kiše, svi su sjedili po terasama i pili kave. Mi smo isto sjedile na terasi, ispod terase, u krug oko terase kako su djeca trčala tako smo  mi vikale i dizale se. Ima jedna prešutna klauzula kod dvije matere na kavi koja se ne dogovara niti pregovara,  a to je da se djeca smiruju naizmjenično prvo ide jedna, onda druga. Jer sa mužem izmjenu dobijem nakon serviranog lakta u rebra ili pada internetske veze, tako da mi je ova kombinacija puno draža za kave. Također su svi kao i mi odlučiti otići na ručak izvan grada, tako da nismo mogli naći slobodan stol  u tri restorana na lijepim obroncima izvan Zagreba.  Bila sam sva puna sebe kako ću joj pokazati Kezele u Ivanić Gradu, i nema veze što sam zvala u nedjelju u jedan i trideseti dvije minute. Gin tonic u plastičnoj čaši dok djeca spavaju u autu i mi sjedimo na prednjim sjedalima ispred restorana na Jarunu isto nema veze.

Forma je bila zadovoljena. Jezero je blizu, ima trave i hrana je uključena.

Mislim da ću je angažirati još koji put, da mi čuva djecu dok ja idem po dućanima.

Eh, nisam vam rekla, Eva zapravo nije moja kućna pomoćnica, ona je blogerica. Kopirala sam cijeli ovaj tekst sa njenog bezveznog bloga, provjerite ako ne vjerujete.

Love, Margot.