,

VEZA SA DVOSJEDOM

VEZA SA DVOSJEDOM

Zvuči poznato, navečer u devet sjedneš na dvosjed i buljiš u televiziju. Ili mobitel . On bulji u mobitel, ili telku. Mi doma imamo dvosjed i trosjed, tako da tehnički zapravo imamo vezu sa garniturom, ali nije mi to sjelo za naslov. Od nedavno imamo i HBO GO. Da objasnim.

Da li je moguće udaljiti se od partnera do te mjere da ti je čak i sama činjenica nebitna? Drago mi je da sam osvjestila da imamo ovaj issue, tako ću to nazvati jer ne želim ga još adresirati problemom. Zajedno smo od moje dvadesetiprve godine, dakle od stoljeća sedmog i dobro se slažemo kao osobe. Upotpunjavamo se, prijatelji smo, ljubavnici, imamo iste hobije, sličnu razinu hiperaktivnosti. Dijelimo prijatelje i poznanike. Zadnjih godinu dana, ili ovo vrijeme od kada sam na porodiljnom dolazi do jednog rascjepa u vidu interesa, zapravo hobija ili onoga na što trošimo slobodno vrijeme, tih tridesetidvije minute dnevno. Prije je to bio sport ili obiteljsko druženje sa prijateljima, a sada se ovdje pojavio Internet,  đava ga odnija.

On je nastavio sa svojim standardnim životom, kuća-poso-kuća-poso, ili da pojasnim kako to kod njega ide  kuća-poso-Sljeme-kuća, a ja sam u paralelnoj dimenziji koja se zove porodiljni. Skroz slučajno, naobičnijom komunikacijom na recimo Instagramu stvorila sam neke svoje poznanike, samo moj hobi koji on ne razumije ili ga ne želi shvatiti.  I tako sada ležimo ja na dvosjedu, on na trosjedu i svatko ima neke svoje stvari kojima puni mozak. Mrzim smartphone i ono u što nas pretvara. Đava ga odnija.

Istraživanja su pokazala

da se u Americi pojavljuje trend zamjene gledanja prime time emisija poput vijesti ili 60 minutes na telki sa istim emisijama ili klipovima na YouTubeu.  Nekako ne vidim da će se to dogoditi u Hrvatskoj u dogledno vrijeme. Ne mogu zamisliti svoje susjede u  Jelsi kako psuju na svoj mob dok gledaju online Dnevnik na najvećoj glasnoći.  Kak ćeš to na mobitelu izvest, pa smetat ćeš ovom drugom koji gleda kako se radi savur za inćune. Kod nas se to kaže "minćun" samo da znate. A između ostalog ne čuje se to tri kuće dalje, nema smisla.

Biramo vrijeme kada će nam se sadržaj prikazivati, koji sadržaj ćemo gledati, pauziramo i ubrzavamo. Stavljamo lajk ili obavezni diskajk jer tome tko je radio taj YT klip strašno bitno da ti kažeš da se samo tebi ne sviđa. To je sve marketing. Valjda.

Mrzimo klipove s reklamama do te mjere da unsubamo kanal isti čas.

Nećeš ti meni tri, dva, jedan, let go. Sad si ti let go.

On gleda Sartorialista ili Lucu Rubinaccija i upija sve te kravate i manžete.  Ja gledam random gluposti. Televizija je upaljena i na programu je nekakva loša serija npr. Supergirl. Mislim stvarno ljudi, pa CSI Miami je bio gledljiviji od Supergirl. Imamo tristo programa i tristo loših serija, filmova i what not.  Shvatim da se ponašamo kao roboti, odložim mobitel i gledam taj napeti rasplet. Dosadno AF, pa hvatam mobitel i hvala Bogu poruka od Eve ili Maje. Sljedećih dvadeset minuta jedna drugoj šaljemo sarkastične meme poruke jer smo jednostavno takve, a on me gleda.

Štaaa dopisujem se, nije da gledam kravate i manžete. I tako u krug, a za sve je kriv internet, đava ga odnija.

Seeder i bleeder

Shvatila sam da je naša veza sa kaučem koju svi roditelji rado održavaju, više nego onu vruću pod plahtama prešla na novu razinu jer sada čak i ne gledamo isti ekran pa nema NIKAKVE komunikacije. Ma nećeš razbojniče, đava te odnija. Odlučila sam se potruditi i naći neki način da bar gledamo isti sadržaj i isti ekran pa da imamo o čemu razgovarati.  Budući da volimo serije više nego filmove (mislim da sam se svjedobno zaljubila u najmanje tri lika iz Sons of Anarchy i da je Gemma moj spiritual animal, ako niste pogledajte seriju),  odlučila sam se uzeti jedan od ovih internet đava ga odnija paketa ili kako bih to već nazvala platformi za gledanje sadržaja.

Kod nas skidanje filmova ne dolazi u obzir jer On to neće raditi, u našoj kući ja sam tehničar i vodoinstalater.  A ja sam jednostavno old skul pa radije platim i nemam straha od  seeder, tracker ili bleeder što već ono na torrentima bude na mojem 7000 kuna vrijednom laptopu koji mi život pruža.

Odabrala sam HBO GO jer ima mjesec dana besplatne pretplate tako da imam dovoljno vremena da odlučim ima li smisla da to koristimo i mogu ga odvući sa sobom na Hvar. Ne moram ništa skidati i mogu gledati na svim uređajima. Prilično sam sigurna da moj ljubljeni provodi trideset minuta na zahodu jer gleda nešto što se meni ne da gledati. Trenutno se fiksiram na TRUST, čini mi se nešto kao stilu serije DAMAGES sa Glenn Close, na to sam sjedila na rubu stolice.

Ako stignem naravno jer se Cvita zalijepila na crtiće i ne da mi mira. Tako su lijepo grafički namontirani na stranicu da im dijete jednostavno ne može odoljeti. Mogu povući paralelu sa onim beskonačnim besplatnim stranicama za on line gledanje sadržaja, znaš kad ti kažu ma prava stvar majkemi, a ti hoćeš laptop baciti kroz prozor od reklama i bannera preko cijelog ekrana. Uglavnom sad razmišljam kako ću ukinuti svoju Bnet pretplatu, ali crtići koje zna sama upaliti su life saver subotom ujutro.

Iznosim prljavo rublje sa naše zelene garniture ovdje javno kako bi potaknula sebe i njega, ali i vas da ostavite mobitele navečer. Pročekirajte ponudu na HBO GO,  streamajte na televiziji bilo što da dijelite ekran zajedno. Naši mobiteli od danas idu u kutijicu na sredinu stola. Đava ih odnija.

Love, Margot.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *